Takut Nak Start Bisnes? Ini Falsafah “Do First, Correct Fast” Daripada Bos Lee Frozen Food 

Pernah tak korang ada idea gempak, tapi sampai ke sudah tak jalan-jalan sebab asyik fikir, “Eh, kalau jadi macam ni macam mana?” atau “Nanti orang gelak kalau aku silap?”. Kalau korang dalam fasa overthinking ni, korang kena dengar apa yang Managing Director Lee Frozen Food, Gareth Tan, kongsikan dalam BuatSaja Podcast.

Gareth yang merupakan generasi ketiga dalam perniagaan keluarga ini bukan sekadar cakap kosong. Beliau berjaya membawa empayar yang bermula di Kampung Attap ini berkembang sehingga ke peringkat serantau seperti Vietnam dan Kemboja. Rahsianya? Satu prinsip kepimpinan yang sangat mantap.

“Do first, correct fast.”

Berikut adalah huraian mendalam tentang poin-poin penting yang ditekankan oleh Gareth mengenai falsafah ini.

1. Stres Sebenar Datang Dari Sikap “Tak Buat Apa-apa”

Ramai orang ingat stres dalam bisnes datang sebab banyak kerja. Tapi bagi Gareth, stres yang paling menyeksakan adalah bila kita tahu ada tanggungjawab tapi kita tak gerak-gerak. Beliau beri perumpamaan macam nak ambil periksa esok pagi, tapi satu helaian nota pun korang belum baca lagi. Itulah tahap stres yang paling tinggi. Dalam bisnes, bila korang mula melangkah, stres itu akan berkurangan sebab korang sudah berada dalam mod mencari solusi, bukannya sekadar berangan-angan.

2. Analogi Google Maps “Lebih baik Jalan 2 km Daripada Duduk Diam”

Gareth percaya lebih baik kita jalan dulu walaupun cuma ada 20% kepastian daripada duduk diam di takuk kosong. Beliau menggunakan perumpamaan Google Maps yang sangat mudah faham: Kalau kita nak pergi Penang tapi tersalah jalan ke Johor, kita hanya akan perasan silap tu bila kita sudah mula memandu. Bila sudah nampak silap dalam peta navigasi, kita cepat-cepat buat pusingan U (correct fast). Kalau korang tak gerak dari rumah, korang takkan pernah tahu jalan mana yang ada lubang atau jalan mana yang sesak.

3. Belajar Dari ‘Tamuk’ di Vietnam Untuk Berjaya di Kemboja

Prinsip correct fast ini dipraktikkan sendiri oleh Gareth masa beliau kembangkan sayap ke luar negara. Masa mula-mula masuk pasaran Vietnam, beliau buat silap dengan cuba jual terlalu banyak produk (antara 500 hingga 600 SKU) sampai hilang fokus dan kuasa membeli. Tapi beliau belajar dengan cepat. Masa buka cawangan di Kemboja, beliau terus membetulkan (correct) strategi tersebut dengan hanya fokus kepada 150 produk utama sahaja untuk tempoh 5 tahun pertama. Hasilnya, operasi di Kemboja lebih lancar dan efektif.

4. Bina Stamina Mental Macam Angkat Besi di Gym

Bagi Gareth, kemampuan untuk menghadapi “kesakitan” (pain and suffering) dalam bisnes adalah satu keperluan kalau nak jadi agresif. Beliau samakan situasi ini dengan pergi ke gym. Kalau hari pertama angkat besi, mesti badan sakit gila sampai tak boleh jalan, tapi kalau sudah buat selama 10 tahun, beban 10 kg tu rasa macam tak ada apa-apa sebab badan sudah lali (adapt). Begitu juga dengan stres bisnes. Lagi banyak korang “buat” dan buat silap, lagi kuat stamina mental korang untuk hadapi cabaran yang lebih besar.

5. Burnout Bukan Penamat, Ia Hanya “Injury” Karier

Satu lagi poin yang sangat menarik adalah cara Gareth melihat isu burnout. Beliau tidak melihat burnout sebagai alasan untuk berhenti, sebaliknya ia adalah “kecederaan” (injury) dalam karier, sama macam pemain bola sepak kena tackle. Beliau beri contoh legenda Brazil, Ronaldo, yang pernah patah kaki dua kali tapi tetap bangkit jadi juara dunia. Kalau korang rasa burnout, carilah cara untuk heal (rehat, senam, atau jumpa doktor) dan kemudian masuk balik dalam padang untuk teruskan perjuangan.

Prinsip Gareth Tan ini sebenarnya mengajar kita tentang ketangkasan bertindak. Dalam dunia bisnes yang kompetitif, menunggu untuk jadi “sempurna” adalah satu kesilapan besar yang dipanggil “think first, think second, don’t do.” Dengan “buat dulu,” korang sebenarnya tengah kumpul data dan pengalaman hidup yang tak ada dalam mana-mana buku teks. Pengalaman pahit itulah yang akan menjadi SOP kejayaan korang nanti.

Jadi, untuk korang yang masih teragak-agak nak mulakan langkah pertama tu, ingat pesan Gareth: “Buat saja.” Kalau tak sanggup hadap pain (kesakitan) dan buat silap, mungkin korang lebih sesuai makan gaji. Tapi kalau impian korang besar, korang kena berani pusing U kalau tersalah jalan!

Korang rasa macam mana? Dah sedia nak buat silap hari ni?

Nak dengar sendiri bagaimana Gareth Tan membina Lee Frozen Food sehingga berkembang ke pasaran antarabangsa?

Tonton episod penuh: “Jangan Ambil Partner!” Pesan Nenek Yang Membentuk Empayar Lee Frozen Food Selama 3 Generasi

Ada founder, CEO atau usahawan yang anda mahu kami jemput ke BuatSaja Podcast? Tinggalkan cadangan anda di ruangan komen atau hantar pencalonan tetamu kepada kami. Mungkin cadangan anda akan menjadi inspirasi untuk episod yang seterusnya.

Jangan lupa share artikel ini

Dapatkan EBook Percuma Sekarang !

Tawaran Terhad untuk 500 Usahawan sahaja.

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!