Pendaftaran Rahsia Sales Online Dibuka Untuk Zon Timur Tengah Utara Selatan Timur Sabah Sarawak

Facebook Buat Hal Lagi?

3cb741dd-34f1-4a84-bd57-4b6212c9f211

 

Terbaru, Facebook dah update satu lagi policy yg mungkin lepas ni akan menyebabkan ramai pengiklan sakit kepala. Policy baru tersebut adalah tak boleh “ask direct question” atau “make assumption about user’s personal attribute”. Policy ini bermaksud, lepas ni anda dah tak boleh gunakan ayat dalam bentuk soalan dgn niat sengaja nak tapis minat audience. Lagi-lagi kat headline copywriting.. biasakan anda tengok iklan yg ada headline ;

“Anda ada masalah rabun yg menggangu prestasi untuk belajar?”
“Suka makan coklat, tapi susah nak cari yang murah-murah?”

Haa.. lepasni ayat2 mcm ni kena hati-hati kalau nak guna. Besar kemungkinan iklan anda akan disapproved.

Haa…

Ada satu sisi lain yg kami suka nak kupas tentang masalah ini adalah ;

“Kenapa Facebook boleh sesuka hati update policy & apa kesannya kepada kita?”

Anda kena faham, Facebook mempunyai jutaan #database pengguna di seluruh dunia. Sebab tu Facebook sentiasa keluar dgn policy2 terbaru utk menjaga database pengguna nya.

Dan kita sebagai peniaga yg sekadar “menumpang”, kemudian terpaksa “membayar” semata-mata utk sampaikan iklan kita kepada database mereka, kenalah akur dgn sebarang peraturan yg ditetapkan..

Makin lama makin mencabar bukan?

Tapi kan…

Macam mana pula jika bisnes anda sendiri mempunyai database pelanggan seramai & sebanyak Facebook? (walaupun belum ada, tak salah utk berangan) hehe..

  1. Anda boleh tanya apa sahaja yg anda nak kepada senarai database anda
  2. Tak perlu bayar @ keluarkan kos berkali-kali untuk semata-mata utk hubungi database anda tentang promosi atau apa jua jualan yg anda nak buat
  3. Dah tak perlu risau @ pening kepala dgn masalah policy2 baru yg menyukarkan anda utk beriklan dan sebagainya

Haa.. macam mana?

Dah nampak & dah sedar kepentingan mempunyai database sendiri dalam bisnes?

Ingat, database ini sangat bernilai dalam satu-satu bisnes!

Nak belajar cara kumpul, urus & perah duit dari DATABASE? Daftar untuk ke Seminar Kuasa Database Marketing Reloaded Sekarang!

p/s : Tempat tinggal tak banyak dah tau.. anytime boleh habis!

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Scroll to Top