4 sebab popular yang menyebabkan pelanggan memohon pemulangan jualan & bayaran balik

Founder! Jangan marah-marah kalau customer atau client anda minta refund! Ini adalah langkah yang anda patut tahu sebelum refund

Perkongsian ini, adalah pandangan dari salah seorang student di FunnelEvo yang merupakan pengamal undang-undang di dalam sebuah sesi Group Coaching baru-baru ini. 

Persoalan yang diajukan daripada salah seorang student saya adalah : 

“Saya mempunyai beberapa outlet, kadang-kadang ada pelanggan yang tak puas hati dengan design kek yang di tempah jadi mereka nak refund. Kami memang ada beberapa situasi dimana kami membenarkan refund berlaku contohnya kalau customer not happy jadi kami akan refund, jika customer double paid jadi kita akan proceed untuk refund dan situasi ketiga adalah customer yang order banyak, bayar full payment tetapi perlu diambil selepas 7 hari membuat tempahan, jadi dalam tempoh menunggu mereka nak minta refund. Soalanya adalah boleh ke nak refund menggunakan voucher instead of cash? Hal ini berlaku di outlet, dari segi best practice berapa lama kah tempoh yang sesuai untuk refund proses perlu ditetapkan?”

Dalam undang-undung tiada spesifik klausa yang menyatakan pemulangan perlu dibuat dalam beberapa tempoh masa bekerja. Tetapi ia menjadi praktis untuk terms on time kita guna 7 hingga 14 hari bekerja, ia normal.

Sebagai pendiri bisnes anda perlu faham beberapa perkara. Kebanyakan kes yang saya lihat yang menjadi pertikaian pemilik bisnes adalah apabila berlaku transaksi yang melibat pihak ketiga contohnya credit card atau debit card kerana transaksi itu akan ditahan oleh pihak Financial Institution. Pasti anda pernah dengar istilah duit ‘floating’ kan? Floating ini adalah istilah apabila duit telah ditolak daripada akaun pembeli tetapi belum masuk ke dalam akaun penjual. Jadi ini menjadi punca yang pemilik bisnes tidak dapat memulangkan wang (refund) dalam tempoh yang kita sarankan iaitu pada 7 hingga 14 hari bekerja. Isu refund ini akan jadi isu yang besar apabila ia melibatkan jumlah yang banyak dan melibatkan Financial Institution (FI)

“Adakah refund boleh guna voucher berbanding kita menggunakan cash?”

Boleh sangat! Tiada masalah untuk memberi refund selain daripada wang yang dibayar, ini adalah rundingan yang perlu dibuat oleh pendiri bisnes dengan pelanggan. Memberi voucher, diskaun untuk next pembelian, bagi special edition atau boleh tukar barang lain yang valuenya lebih tinggi daripada barang yang damage

Sebagai pemilik bisnes, saya perlu highlightkan satu perkara iaitu terms-terms refund ini perlu dinyatakan dengan jelas, contohnya pada resit jualan, dalam terma pembelian atau purchase order, jangan anggap customer perlu faham atau perlu tahu sendiri. 

Sekurang-kurangnya apabila berlaku tidak puas hati dalam pembelian pelanggan tahu apa tindakan yang boleh diambil dan sepatutnya diambil seperti hubungi kita dan buat rundingan. Tidaklah berlaku semua perkara, nak diviralkan. Pendiri bisnes pun sedar, selepas 5000 orang kongsikan berita viral itu.

Nyatakan terma-terma ini dengan jelas juga dapat mengelakan situasi tidak diingini jika ada yang report tentang bisnes kita kepada sesebuah institusi atau diviralkan. Sekurang-kurangnya kita telah ada nyatakan terms pembelian itu dengan jelas, kita juga akan selamat. 

Nak bagi refund seboleh-bolehnya kita guna “in kind” daripada kita memberi balik wang mereka. Kita guna budi bicara, pelanggan juga guna budi bicara. Akhir sekali jika tidak boleh, barulah kita memulangkan wang mereka. 

In kind (of payment) in goods or services as opposed to money.

Bila dah janji nak bagi refund, laksanakan!

 Jaminan refund seperti ini sebenarnya adalah bagi menunjukkan bahawa bisnes tersebut amat yakin bahawa servis dan produk mereka adalah dalam kualiti yang terbaik sehinggakan pembeli tidak perlu risau untuk alami kerugian jika mendapatkan perkhidmatan dari mereka. 

Walaubagaimanapun, kes-kes minta refund ni sebenarnya adalah perkara biasa dalam perniagaan. Tak ada yang pelik dan tak ada yang aneh pun. Syarikat besar seperti syarikat penerbangan Air Asia pun adakalanya akan tawarkan refund untuk isu-isu yang agak sukar untuk diselesaikan dengan cara biasa. Betul tak?

Ada 4 sebab popular yang menyebabkan pelanggan memohon pemulangan jualan & bayaran balik:

  • Barang rosak,
  • Produk yang diterima tidak sama dengan pesanan,
  • Terdapat kecacatan atau tidak berfungsi,
  • Barang langsung tidak sampai.
Memang perlu tawarkan refund . Tak rugi mana pun sebab dalam ramai-ramai tu mungkin ada sorang. Biar rugi sikit dari rugi banyak. Kalau kita professional layan mereka, insya Allah mereka datang balik beli dengan kita.

Jangan lupa share artikel ini

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

slotjokerufabet

Isi Maklumat Dibawah & Dapatkan Konsultansi Bisnes Percuma

Sila lengkapkan maklumat dibawah

Isikan Maklumat Untuk Anda Hadir Ke Digital Business Award 2021 Ini

Sila Pastikan Maklumat Anda Adalah SAH & TEPAT

Dapatkan Sementara PERCUMA!

(Terhad Untuk 300 Orang Sahaja!)

Isikan maklumat SAH anda dibawah sekarang;