FunnelEvo Tawan Puncak Denai Puteri, Kota Damansara!

“Sesungguhnya bersama kesukaran itu ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesukaran itu ada kemudahan.”
(Surah Al-Insyirah, ayat 5-6)

Ayat ini sering dibaca ketika seseorang sedang diuji. Namun bagi seorang usahawan dan majikan, maknanya terasa lebih dekat kerana dunia bisnes sememangnya penuh dengan cabaran yang tidak pernah berhenti.

Ada hari jualan meningkat. Ada hari jualan menurun. Ada masa team memberikan hasil yang membanggakan. Ada masa team menjadi punca tekanan. Ada ketika cashflow selesa. Ada ketika setiap keputusan perlu dibuat dengan sangat berhati-hati.

Inilah realiti sebenar kehidupan seorang pendiri bisnes.

Baru-baru ini, saya berpeluang menyertai sesi Lifestyle Coaching bersama usahawan PRESIDENT PRIME dan PRESIDENT FunnelEvo, yang terdiri daripada usahawan dengan jualan ratusan ribu sehingga puluhan juta ringgit sebulan.

Menariknya, sesi kali ini tidak berlangsung di dewan seminar atau melalui Zoom.

Sebaliknya, kami memilih untuk keluar daripada rutin biasa dengan menyertai aktiviti hiking di Denai Puteri, Kota Damansara sebelum meneruskan sesi bonding dan special group coaching di KANTAN, Kota Damansara.

Apa yang lebih menarik, aktiviti ini digerakkan sendiri oleh para usahawan yang mahu meluangkan masa bersama, bertukar pengalaman dan membina hubungan yang lebih erat dalam suasana yang santai.

Dan daripada pengalaman tersebut, ada beberapa perkara yang sangat bermakna untuk dikongsikan kepada semua usahawan.

Semakin Besar Bisnes, Semakin Besar Amanah

Ramai orang melihat angka jualan yang besar sebagai simbol kejayaan.

Tetapi apabila kita berada dalam kelompok usahawan yang mengurus jualan ratusan ribu sehingga puluhan juta ringgit sebulan, kita mula memahami satu hakikat.

Semakin besar bisnes, semakin besar amanah yang perlu dipikul.

Mereka bukan sekadar memikirkan jualan.

Mereka memikirkan pasukan yang semakin ramai.

Mereka memikirkan pelanggan yang perlu dijaga.

Mereka memikirkan supplier, operasi, cashflow dan masa depan syarikat.

Sebab itu cabaran tidak pernah hilang. Ia hanya berubah bentuk mengikut tahap pertumbuhan bisnes.

Krisis Adalah Sebahagian Daripada Perjalanan

Salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh ramai founder ialah menganggap setiap masalah sebagai tanda kegagalan.

Apabila jualan menurun, mereka mula meragui diri sendiri.

Apabila berdepan masalah pasukan, mereka mula hilang keyakinan.

Apabila berlaku tekanan kewangan, mereka mula merasakan semuanya sudah berakhir.

Hakikatnya, setiap bisnes yang berkembang pasti akan melalui fasa krisis. Krisis bukan bukti kita gagal. Krisis adalah proses yang memaksa kita menjadi lebih matang.

Kadangkala Allah datangkan kesukaran supaya kita memperbaiki sistem. Kadangkala Allah datangkan cabaran supaya kita belajar menjadi pemimpin yang lebih baik. Dan kadangkala Allah datangkan ujian supaya kita kembali bergantung kepada-Nya.

Jangan Membuat Keputusan Ketika Emosi Menguasai Diri

Sebagai majikan, akan ada hari yang membuatkan kita marah.

Marah kepada keadaan.

Marah kepada pasukan.

Marah kepada pelanggan.

Malah marah kepada diri sendiri.

Namun keputusan yang dibuat ketika emosi sedang memuncak selalunya menjadi keputusan yang paling mahal. Leader yang hebat bukanlah leader yang tidak pernah marah. Tetapi leader yang tahu mengurus emosinya sebelum mengurus organisasinya. Sebab itu apabila tekanan datang, berhenti seketika.

Lihat data.

Cari punca sebenar.

Dengar pandangan orang lain. Kemudian buat keputusan dengan tenang.

Pembelajaran Terbaik Kadangkala Berlaku Di Luar Kelas

Selesai sesi hiking, kami meneruskan sesi bonding di KANTAN, Kota Damansara.

Makan bersama.

Menikmati durian bersama.

Berkongsi pengalaman bisnes bersama.

Dan dalam masa yang sama, sesi Special Group Coaching tetap berlangsung. Di sinilah kami melihat satu perkara yang menarik. Ramai orang menyangka pembelajaran hanya berlaku dalam dewan seminar.

Hakikatnya, pembelajaran yang paling berharga kadangkala berlaku ketika perbualan santai.

Ketika makan bersama.

Ketika mendengar pengalaman sebenar usahawan lain.

Ketika bertanya soalan yang mungkin tidak sempat ditanya dalam sesi formal.

Ilmu yang datang daripada pengalaman sebenar sering kali lebih bernilai daripada teori semata-mata.

Circle Yang Betul Mampu Mempercepatkan Pertumbuhan Bisnes

Ramai usahawan berjuang seorang diri.

Mereka menyimpan tekanan sendiri.

Mereka mencari jawapan sendiri.

Mereka menyelesaikan masalah sendiri. Lama-kelamaan perjalanan menjadi semakin berat. Sebab itu circle memainkan peranan yang sangat besar dalam dunia keusahawanan.

Apabila berada dalam komuniti yang betul, kita akan sedar bahawa kita tidak bersendirian.

Ada usahawan lain yang sedang melalui cabaran yang sama.

Ada yang pernah berada dalam situasi yang lebih sukar.

Ada yang sudah menemui penyelesaian kepada masalah yang sedang kita hadapi.

Melalui sesi seperti ini, hubungan yang terjalin bukan sekadar networking. Ia menjadi ruang untuk saling menyokong, saling belajar dan saling membantu berkembang.

Inilah Pengalaman Sebenar Dalam FunnelEvo

Ramai menyertai FunnelEvo kerana mahu belajar marketing.

Ada yang datang kerana mahu meningkatkan jualan.

Ada yang mahu membina sistem dan pasukan.

Tetapi selepas berada dalam komuniti ini, ramai menyedari bahawa nilai sebenar yang diperoleh jauh lebih besar daripada sekadar ilmu pemasaran.

Mereka mendapat akses kepada komuniti usahawan yang aktif berkembang.

Mereka bertemu individu yang memahami cabaran sebenar seorang founder.

Mereka belajar bukan sahaja tentang strategi bisnes tetapi juga tentang kepimpinan, cara berfikir dan pengurusan diri.

Kerana membina bisnes bukan sekadar tentang angka jualan.

Ia tentang membina diri menjadi pemimpin yang mampu membawa organisasi terus berkembang walaupun berdepan cabaran.

Bersama Kesukaran Itu Ada Kemudahan

Dalam perjalanan membina bisnes, setiap usahawan pasti akan diuji. Namun janji Allah tetap sama. Bersama kesukaran itu ada kemudahan. Kemudahan itu mungkin hadir dalam bentuk idea baharu.

Mungkin hadir dalam bentuk sistem yang lebih baik. Mungkin hadir dalam bentuk mentor yang memberi panduan. Atau mungkin hadir dalam bentuk circle yang sentiasa mengingatkan bahawa kita tidak perlu melalui perjalanan ini seorang diri.

Dan itulah antara perkara yang kami pelajari sepanjang Lifestyle Coaching bersama PRESIDENT PRIME dan PRESIDENT.

Belajar bahawa kejayaan bukan hanya tentang sejauh mana bisnes berkembang.

Tetapi juga tentang siapa yang berjalan bersama kita sepanjang perjalanan tersebut.

Kerana kadangkala, pertumbuhan terbesar dalam bisnes bermula apabila kita berada dalam komuniti yang betul, belajar daripada pengalaman sebenar dan terus melangkah walaupun jalan sedang mendaki.

Terima kasih kepada Puan Aisyah, suami serta seluruh pasukan KTM Pizza atas tajaan durian dan layanan yang cukup bermakna sepanjang sesi bonding ini.

Semoga ukhuwah, ilmu dan semangat untuk terus berkembang ini menjadi asbab lebih ramai usahawan berjaya membina bisnes yang bukan sahaja menguntungkan, tetapi juga memberi manfaat kepada ramai orang.

Kami sasarkan 1,000 bisnes capai RM1 juta pada 2026. Soalan dia satu saja adakah bisnes anda salah satunya?

Jika YA, kami sedia membantu untuk berikan anda Business Review. Tempah sekarang sesi Business Review bersama team FunnelEvo secara percuma!

Business Review adalah sesi khas untuk usahawan yang perlukan bimbingan rapat untuk capai jualan RM1 juta pertama hingga jualan RM10 juta!

Jangan lupa share artikel ini

Dapatkan EBook Percuma Sekarang !

Tawaran Terhad untuk 500 Usahawan sahaja.

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!