5T Kesalahan Usahawan Yang Perlu Dielak

5t kesalahan usahawan yang perlu dielakkan

Dah banyak sangat peniaga bidang terjun sekarang ni kan? Yang dulunya kerja makan gaji, sekarang berjinak-jinak dalam bidang perniagaan pula. Berniaga ni memang best. Semua masa atas kita, nak start bisnes pukul berapa terpulang. Sebab kita yang control bisnes kita.

Tapi sebenarnya, berniaga ni tak semudah yang disangka. Sebab semua perkara mereka yang kena hadap sendiri. Tak ada pelanggan nak kena hadap, tak ada sales lagi la kena hadap. Paling menyedihkan, ada yang tak reti hadap terus give up.

Jadi, kepada yang baru berbisnes atau dah lama seklipun. Ini 5T kesalahan usahawan yang perlu anda elak.

1) Tak Jelas Kenapa Buat Bisnes

Berniaga sekadar nak duit je. Tengok orang bisnes dapat duit, kita pun nak buat bisnes juga. Kena jelas, bisnes ni sebab apa. Adakah sebab nak bantu orang selesaikan masalah atau nak bantu keluarga atau untuk kepentingan sendiri?

Bila anda jelas tujuan dan matlamat anda berniaga, anda akan buat tindakan secara konsisten. Takde la buat kerja ala kadar. Harini buat sungguh-sungguh, esok buat biasa-biasa sekadar jalan je. Jika terlalu kerap berlaku macam ni, tu ramai yang ‘Give Up‘ dalam bisnes.

2) Tak Ada Perancangan Yang Betul

Ini kesalahan yang ramai peniaga buat. Bisnes dah lama, tapi still tak ada perancangan yang betul dan perancangan jangka panjang. Kena ada strategic planning apa nak buat untuk kembangkan bisnes. Roadmap 3-10 tahun nak capai apa.

Tulis setiap matlamat yang anda nak capai. Letak besar-besar bagi nampak target apa yang nak dicapai supaya anda selalu ingat target anda. Baru bisnes boleh berjaya.

3) TakAda Ilmu Bisnes & Mentor

Bukan sebab kita yang boleh berniaga ni taknak bantu mereka. Tapi mereka sendiri tak ada inisiatif untuk bantu diri mereka nak belajar.

Sekarang banyak perkongsian ilmu bisnes dalam media sosial. Kalau anda yang tak ada rezeki lagi untuk berguru dan hadir ke kelas berbayar, cari inisiatif belajar secara percuma dulu. Naikkan bisnes sikit-sikit, in sha Allah ada rezeki boleh join kelas berbayar untuk tingkatkan nilai bisnes anda.

4) Tak Reti Nak Bersaing

Persaingan dalam bisnes ni penting. Sebab persaingan yang akan menjadi penanda aras untuk kita grow dalam bisnes. Tapi ramai orang takut untuk bersaing sebab takut rugi. Kenapa? Mungkin sebab jika mereka bersaing akan mengalami kerugian bila melibatkan duit yang banyak.

Dalam bisnes, kita jadikan pesaing kita sebagai tempat untuk kita improve. Bukan untuk kita fight perkara yang buruk. Kita bisnes kena jaga adap. Keep on improve, tiruvasi boleh, tiru terus tu salah.

5) Teragak-agak Dalam Membuat Keputusan.

“Nak buat sesuatu, buat sungguh-sungguh, taknak buat tak payah buat!”

Selalu kan dengar ayat ni? Ni yang paling banyak berlaku dengan peniaga. Bukan tak boleh buat, tapi terlalu takut untuk ambil risiko. Risiko dalam bisnes memang tak boleh lari.

Jadi, untuk mengurangkan risiko tersebut. Kena ada ilmu. Hanya ilmu yang boleh kurangkan risiko bisnes anda.

Apa yang akan berlaku jika takde ilmu?

Anda akan buat kerja dalam keadaan teragak-agak, menyebabkan result pun agak-agak je lah yang dapatnya. Nak taknak, readykan mindset anda untuk serius berbisnes. Jangan main tangkap muat dengan harapan bisnes boleh dapat banyak duit.

Nak dapatkan lebih banyak tips bisnes, motivasi dan Inspirasi usahawan berjaya? Jom join Telegram Channel Fahdi Ghazali sekarang. KLIK DISINI.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Scroll to Top