5 Tips Iklan Yang Tidak Menganggu Prospek!

FunnelEvo Marketing Trend 2023 Native Ads

Pengiklanan native ialah satu bentuk pengiklanan yang direka bentuk untuk kelihatan seperti content biasa, dan bukannya dilabel dengan jelas sebagai iklan. Ini adalah cara untuk sesetengah brands mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka dengan cara yang kelihatan lebih organik dan kurang mengganggu pengguna. 

Iklan native ini boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk, termasuk kandungan yang ‘ad’, ‘Sponsored’ yang dipromosikan di media sosial.

Idea di sebalik pengiklanan native adalah untuk menjadikan iklan kelihatan seperti ia sesuai dengan content organik lain, jadi ia tidak mengganggu penggunaan atau rasa seperti iklan secara terang-terangan. Pendekatan ini berkesan kerana pengguna mungkin lebih cenderung untuk terlibat dengan iklan jika mereka menganggapnya sebagai kandungan yang mempunyai value.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa native ads asli mesti dilabelkan dengan jelas sebagai pengiklanan untuk mengelakkan pengguna tertipu.

Negara dan platform yang berbeza mempunyai garis panduan mereka sendiri mengenai pelabelan iklan ini, jadi penting bagi pengiklan untuk membiasakan diri dengan peraturan ini.

Iklan mesti sesuai dengan apa platform yang kita guna. Ada yang guna video di Facebook guna TikTok tak sesuai. Kita perlu guna material yang sesuai untuk setiap platform. Kalau TikTok ada  button sebelah kanan, bahagian bawah jadi perlu guna video yang sesuai. Di  REELS lain pula kerana tiada button di sebelah kanan.

Adakah anda mencari platform media sosial yang terbaik untuk perniagaan anda?

Apa itu platform yang bagus?

Platform yang bagus adalah platform yang mampu memberi pulangan yang menguntungkan kepada perniagaan anda. 

Media sosial yang kita gunakan saban hari sebenarnya berpotensi untuk menjadi salah medium pemasaran produk kita.

Ini kerana media sosial amat sesuai untuk:

  1. Membina branding
  2. Berhubung dengan pelanggan
  3. Mendapatkan sales

1. Kenali target audience anda

FunnelEvo Powerful-target-audience

Sebelum anda mula membuat kempen iklan native, adalah penting untuk mempunyai pemahaman yang jelas tentang AVATAR pelanggan sasaran anda.

Siapakah mereka? Apakah minat mereka? Apakah masalah yang ingin mereka selesaikan? Memahami sasaran anda akan membantu anda mencipta kandungan yang sesuai dengan mereka.

2. Kenalpasti platform

Iklan native boleh disiarkan di pelbagai platform, termasuk media sosial, YouTube dan enjin carian Google. Anda perlu mengenal pasti platform yang paling kerap digunakan oleh prospek sasaran anda dan anda boleh rancang jenis content untuk iklan native.

3. Buat content yang valuable

FunnelEvo Native Ads

Kunci kepada iklan native yang berjaya ialah mencipta content yang memberikan value kepada audience anda. Ini mungkin dalam bentuk artikel , video yang menghiburkan atau maklumat grafik yang berguna. Kandungan anda hendaklah relevan, menarik dan boleh dikongsi.

4. Sesuaikan format di setiap platform

Bagi menjadikan iklan native anda kelihatan lancar dan organik, anda perlu sesuaikan format kandungan yang ada pada platform tersebut. Ini mungkin termasuk menggunakan format mobile dan warna yang serupa, atau menggabungkan imej atau video yang sepadan dengan platform.

5. Labelkan content iklan 

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, adalah penting untuk memaklumkan bahawa kandungan anda ialah iklan. Platform dan negara yang berbeza mempunyai garis panduan yang berbeza, jadi pastikan anda mengetahui peraturan sebelum anda menjalankan native untuk mengelakan iklan anda di banned

Secara keseluruhan, native marketing boleh menjadi alat yang berkuasa untuk menarik prospek sasaran anda dengan cara yang dirasakan organik dan tidak mengganggu. Jika anda mengikuti langkah ini, anda boleh membuat kempen pemasaran asli yang memberikan nilai kepada khalayak sasaran anda sambil mempromosikan jenama anda.

Jangan lupa share artikel ini

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

slotjokerufabet

Isi Maklumat Dibawah & Dapatkan Konsultansi Bisnes Percuma

Sila lengkapkan maklumat dibawah

Isikan Maklumat Untuk Anda Hadir Ke Digital Business Award 2021 Ini

Sila Pastikan Maklumat Anda Adalah SAH & TEPAT

Dapatkan Sementara PERCUMA!

(Terhad Untuk 300 Orang Sahaja!)

Isikan maklumat SAH anda dibawah sekarang;