Pendaftaran Rahsia Sales Online Dibuka Untuk Zon Timur Tengah Utara Selatan Timur Sabah Sarawak

5 Teknik Kurangkan Kos Marketing @ Iklan Anda!

photo_2019-04-30_12-37-52

Kali ini saya nak berkongsi kepada anda 5 teknik yang anda WAJIB apply untuk jimatkan kos iklan atau kos marketing anda..

 

1) GUNAKAN CONTENT MARKETING

 

• Salah satu cara yg akan selalu ‘menang’ untuk hasilkan jualan dan dalam masa sama boleh jimatkan kos marketing adalah “content marketing”. Disebabkan makin lama makin byk persaingan diantara peniaga online khususnya, audience sekarang makin bijak utk memilih dgn siapa mereka nak membeli.

Siapa yg paling byk boleh bagi ‘value’ dlm bentuk content seperti perkongsian tips, kisah inspirasi, testimoni & sebagainya, pasti audience akan suka! Kadang2 tak perlu pun hasilkan iklan hardsell, sebab audience lebih selesa dgn iklan softsell dlm bentuk content marketing ni.

 

2) GUNA INTEGRATED MARKETING

 

• Hampir sama dgn situasi di atas, akibat persaingan yg sgt sengit sekarang ini, anda tak boleh lg bergantung harap & selesa dgn 1 channel pemasaran sahaja. Untuk anda lebih menang berbanding persaing anda yg lain, anda kena bijak untk manfaat kesemua platform pemasaran yg ada sekarang ini seperti Facebook, Messenger, Website, Google, Email dan lain-lain. InsyaAllah kos marketing pun akan jimat!

Kemana-mana sahaja audience pergi di dunia online, mereka akan ternampak iklan atau posting dari anda. Pasti mereka akan lebih ‘aware’ dgn kewujudan anda berbanding pesaing yg lain..

 

3) TARGET MARKET & MESEJ YANG JELAS

 

• Sebelum melancarkan kempen pemasaran anda, amat penting untuk anda kenalpasti siapakan audience yg tepat untuk anda target.

Anda perlu tahu isu atau masalah mereka, dan apakah penyelesaian yg mereka perlukan.. barulah kos marketing anda akan jimat bila iklan dipamerkan kepada audience yang tepat!

Bukannya buat marketing syok sendiri!

 

4) BINA DATABASE

 

• Kesilapan ramai usahawan diluar sana adalah mereka tidak simpan/kumpul database samada database prospek ataupun pelanggan yg dah membeli.

Database ini sangat penting dlm peranan ‘menyelamatkan’ bisnes anda untuk jangka masa yg panjang. 
Anda boleh hasilkan ‘repeat sales’ hanya dari database anda. Bukannya setiap hari fokus untuk cari pelanggan baru.

 

5) FAHAMI OBJEKTIF PEMASARAN

 

• Yang terakhir, anda juga WAJIB untuk faham dengan objektif strategi pemasaran yg anda jalankan itu.. Apakah ‘end result’ yg anda hendak capai dari kempen marketing anda?

Bukannya dengan hanya ikut strategi orang lain tanpa faham objektif dengan jelas. Bila anda ada objektif yg jelas, barulah anda mampu menjimatkan kos marketing supaya tidak terlalu OVER SPENT!

 

Belajar sesuatu?

Semoga bermanfaat! 😉

Jangan lupa follow @ subscribe kami di ;

Channel Youtube : http://bit.ly/YTFunnelEvo
Instagram : https://www.instagram.com/funnelevo/
Telegram : https://t.me/funnelevo

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Scroll to Top