3 Syarat Marketing Semasa Krisis, Usahawan WAJIB Baca Ni!

photo6339348321780476307

“Korang ni memang tak sensitif kan? Langsung tak fikirkan keadaan orang sekarang dengan masalah Covid-19 ni! Tahu nak promote @ iklankan produk jer!”

Saya nak tanya anda, pernah dapat kecaman atau kritikan seperti di atas?

Jika ya, ini 3 SYARAT MARKETING yang patut anda apply sewaktu musim krisis wabak seperti sekarang ni ;

#SYARAT 1 – ‘Double check’ mesej yang cuba anda sampaikan dalam iklan, terutama di bahagian copywriting anda.

Cuba baca balik, bagaimana ‘intonasi’ kepada anda? Apa yang audience rasa? Apa yang audience akan fikir?

Nasihat saya, adalah sangat bagus waktu sekarang ini untuk anda sampaikan mesej yang bersifat ’empathy’, atau dengan kata lain anda ikhlas nak tolong selesaikan masalah audience. Elakkan terlalu hardsell dengan wujudkan ‘scarcity’ yang melampau. Orang ramai dah cukup takut dengan keadaan krisis sekarang, jadi jangan takutkan mereka lagi!

#SYARAT 2 – Semak balik ‘visual’ yang anda gunakan dalam iklan, ini merujuk kepada gambar atau video yang anda gunakan.

Anda kena faham, sewaktu musim wabak sekarang ini, audience dah terlalu banyak melihat gambar atau video seperti pesakit di kuarantin, pesakit kritikal, keadaan bandar yang di ‘lockdown’, malah ada gambar dan video yang cukup menyayatkan hati.

Waktu ini, anda perlu kreatif! Gunakan visual dalam iklan anda yang boleh menggambarkan realiti sebenar untuk setiap orang..

Gunakan gambar atau video yang ‘menyedarkan’, bukan ‘menakutkan’.. Faham?

#SYARAT 3 – Fokus kepada memberi VALUE. Utamakan MANFAAT yang audience bakal dapat.

Dikala waktu krisis wabak melanda sekarang ni, setiap orang berlumba dan nak jadi yang terawal untuk dapatkan sebarang maklumat.

Boleh dikatakan, waktu ini sangat sesuai untuk anda perkuatkan “Content Marketing” anda. Gunakan isu atau keadaan sekarang sebagai content, dan kaitkan dengan bisnes anda. InsyaAllah berkesan!

Kesimpulan nya…;

Waktu sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk anda mengubah cara pemasaran anda kepada sesuatu yang dianggap berharga & berguna di hati audience.

Berikan lebih banyak content..
Berikan VALUE kepada audience..
Beri, beri, dan teruskan banyak memberi..

Usahawan sekalian, sewaktu krisis wabak melanda sekarang ni, mohon bersabar dan bertabahlah.

Sama-sama kita harungi saat sukar ini dengan saling tolong menolong. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.

Usah takut atau goyang sekiranya dikecam. Teruskan berusaha buat iklan, awareness, naikkan branding kerana sesungguhnya pekerjaan kita mulia untuk bantu diri dan keluarga kita..

#LawanTetapLawan!
#StayHome #BeSafe
#KitaJagaKita

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Download E-Book Case Study RM100k!

Masukkan Nama & Email Untuk Dapatkan Tips Online Marketing Terbaru

Scroll to Top