Makanan Sedap, Suasana Tenang, Pemandangan Comey! 

Apa lagi yang pelanggan mahukan jika kesemuanya dah ada seperti Restoran anak didik FunnelEvo Ombak Pantai ni?

Jom saya kongsikan kepada anda tentang bisnes salah seorang anak didik di FunnelEvo iaitu Tuan Jamil dan isterinya Puan Fatieha yang menjalankan perniagaan restoran celup tepung yang terletak di Penarek, Terengganu.

Baru-baru ni Life & Growth Business Mentor Tuan Fahdi Ghazali turun ke restoran salah seorang anak didik FunnelEvo, Ombak Pantai Restoran di Penarek, Terengganu. 

Comey sungguh tempat ni kan? Boleh makan sambil healing healing… Tenang dan jauh dari kesibukan bandar…

Sebut sahaja menu-menu yang berkaitan dengan goreng tepung, pasti ada di kalangan pembaca yang sudah mula kecur air liur, bukan? Tidak dinafikan, lauk goreng tepung memang mampu membangkitkan selera sesiapa sahaja!

Lauk yang digunakan selalunya makanan laut seperti sotong, ketam, udang dan ikan. Tepung yang digunakan juga memainkan peranan penting untuk menjamin kerangupan dan keenakan menu tersebut.

Ombak Pantai Restoran ini merupakan salah satu restoran yang wajib anda singgah jika anda berkunjung ke Terengganu. Terutamanya buat pencinta celup tepung, dijamin puas hati!

Pasangan ini memang bagus, walaupun bisnes dah berjaya, mereka masih cari jalan untuk kembangkan lagi bisnes mereka. 

Kalau tengok di sini tarikan utama ombak pantai adalah portion makanan yang besar, makanan yang sedap dan yang tempat yang bersih dijaga rapi. Harga pun berbaloi.  

Kalau semua dah okay, apa lagi yang perlu diperbaiki? Dan jawapan saya adalah, dah tiba masa untuk tingkatkan BRANDING. Buat sampai orang Kuala Lumpur, Johor, Kedah nak mari Terengganu sebab nak pergi Ombak Pantai. 

Macam mana tu?  

Nak grow bisnes lebih laju? Sertai kami di Amazing Founder sekarang!

Baru-baru ini kami di FunnelEvo berkesempatan untuk interview Tuan Jamil di President Board Meeting di Zenith Hotel Cameron Highland pada 12 Oktober 2023.

Tuan Jamil kongsikan beberapa perkara yang mereka buat untuk bisnes Ombak Pantai grow walaupun dalam keadaan banyak industri F&B tutup kedai. Ini perkara betul yang Tuan Jamil perbetulkan selepas berguru di FunnelEvo:

1. Mula ambil staf HR.

Lantik staf HR untuk urusan staf, cuti staf dan untuk bantu menguruskan staf di Ombak Pantai.

2. Melantik Managers.

Lantik managers daripada kalangan staf-staf yang lama yang berpotensi.

3. Melantik Leader.

Melantik leaders di bawah setiap managers.

4. Mula buat SOP.

Team mula buat SOP kebersihan, SOP tutup kedai dan sebagainya.

Alhamdulillah selepas Tuan Jamil betulkan pengurusan team dan mula buat SOP kini beliau tidak lagi buat kerja-kerja operasi. Kini beliau boleh meninggalkan kedai selama 2 minggu tanpa memikirkan urusan kerja.

Nak autopilot bisnes seperti Tuan Jamil dan Puan Fatieha? Sertai kami di Amazing Founder : Grow Bisnes Lebih Laju sekarang!

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!