3 Equipment Wajib Ada Untuk Hasilkan Content FYP!

Ha kenal ke kenal? Inilah Abang Gan yang sinonim dengan video-video automotif di PanduLaju. Kita selalu tengok beliau buat macam senang je kan…

Baru-baru ini Team FunnelEvo dengan semangat #BuatSaja, kami terjah Abang Gan dan minta beliau beliau kongsikan perjalanan beliau dari zero to hero!

Macam mana terlintas idea untuk buat video dan content? “Sejujurnya tak ada plan pun, secara tak sengaja mulanya.” “Saya ni bidang terjun! Tak ada background automotif, saya tak ada background buat video, saya lebih kepada kewartawanan pada asalnya. Saya bermula dengan menulis di website. Saya mula agak lambat sebenarnya itupun sebab ikut trend, saya mula buat pada awal tahun 2018 dan saya buat video dan tanpa apa apa equipment power pun!”

“Waktu tu Saya mula dengan iphone 4 atau iphone 6 saya tak ingat , tapi waktu tu memang tak ada microphone hingga satu ketika ada penonton marah sebab tak dengar suara. Sejujurnya saya tak tahu edit video pun, tapi sebabkan saya nak buat, saya belajar semua tu sendiri secara perlahan-lahan. Sehinggalah sekarang baru saya ada team khas untuk edit video-video. Kenapa saya buat? Nak tak nak saya kena buat! Sama juga macam kereta elektrik. Nak tak nak kita kena terima satu hari nanti semua orang akan pakai kereta elektrik.”

“Kalau dulu gunakan content copywriting dan penulisan, nak tak nak orang semakin malas membaca dan video merupakan medium paling cepat untuk orang faham dan tonton.”

“Ramai orang akan tersungkur atau down bila buat tapi tak dapat hasil. Terutama bila mula dengan equipment mahal dan teruja sangat buat content tapi tak nampak hasil. Ia jadi stress kalau tak dikawal. Lagi stress bila bandingkan dengan orang lain yang menjadi.” ujarnya

3 Equipment yang wajib ada untuk mulakan content FYP!

Nasihat Abang Gan, gunakan dulu apa yang ada ditangan dan jangan tunggu sempurna.

  • Phone

Sekarang pun phone dah canggih! Ada orang phone dah canggih pun masih tak buat content betul tak? Beli phone mahal-mahal ambil video atau gambar tapi hanya simpan dalam gallery phone.

  • Audio

Suggestion saya untuk masa sekarang apa yang penting adalah audio wajib clear! Untuk video, key utama untuk orang tengok video anda sampai habis.

  • Lighting 

Lighting yang baik akan menambahkan presentage untuk audience tonton video anda dan kongsi pada kawan-kawan mereka juga. Jika anda menggunakan phone yang agak canggih anda tidak perlu risau tentang lighting ini lagi. Tetapi jika anda ada masalah dari segi pencahayaan mungkin tiba masanya untuk anda tambah equipment lighting.

“Saya mula semangat bila dapat close client pertama dan dari jualan itu saya mula beli equipment lain-lain yang penting sebab fokus utama adalah untuk sampaikan yang terbaik pada penonton!” Ini perkongsian Part Pertama #BuatSaja edisi Abang Gan.

Kami nak bagi anda latihan intensif 2 hari Edisi Grow Sales Puasa dan Raya.
Klik link www.evolusi.my sekarang!

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!