Facebook Akan Dihalang Selama Sebulan Di Papua New Guinea, Bagaimana Nasib Malaysia?

Menurut Jabatan Komunikasi dan Teknologi Maklumat Papua New Guinea, pihak mereka akan menghalang laman sosial Facebook selama sebulan sehingga mereka berjaya menyelesaikan masalah profile palsu yang digunakan pihak bertanggungjawab untuk menyebarkan berita tidak bernar dan pornografi.

Halangan ini akan berlanjutan selama sebulan sementara proses untuk ‘membersihkan’ profile palsu ini dari digunakan. Ia secara tidak langsung akan menyebabkan penggunaan Facebook di Papua New Guinea lebih selamat dan mesra pengguna.

Impak yang paling besar sudah tentu kepada peniaga yang menggukan platform Facebook untuk mengiklankan produk dan servis.

Bayangkan jika ini berlaku di Malaysia, adakah kita bersedia terutama peniaga yang bergantung 100% kepada platform ini untuk mencari pelanggan?

Jika perkara sebegini berlaku, saya amat percaya, perniagaan majoriti peniaga online akan terjejas teruk. Justeru, amat penting untuk lakukan ‘back up’ plan untuk persediaan jika perkara sebegini terjadi.

Saya cadangkan anda untuk hadir ke seminar Kuasa Marketing X jika anda sedang mencari jalan untuk belajar meng integrasi semua channel pemasaran online (Integrated online marketing) untuk naikkan brand dan juga jualan perniagaan.

Klik disini untuk belajar lebih lanjut

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!