Ayuh jalankan tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia!

Enam negeri mencatat sejarah apabila mengadakan pilihan raya negeri (PRN) secara serentak pada 12 Ogos ini.

Buat pertama kalinya juga, Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu akan memilih Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) masing-masing berasingan daripada Pilihan Raya Umum (PRU).

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Ghani Salleh hari ini turut mengumumkan penamaan calon PRN itu akan diadakan pada 29 Julai, manakala pengundian awal pada 8 Ogos.

Selangor yang memiliki 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), Pulau Pinang (40), Kedah (36), Kelantan (45) dan Terengganu (32), dibubarkan bulan lalu.

Negeri Sembilan yang mempunyai 36 DUN pada 1 Julai, selepas mendapat perkenan Sultan, Yang Dipertua Negeri dan Yang Dipertuan Besar, masing-masing.

PRN enam negeri itu juga akan menyaksikan sebanyak 245 kerusi DUN menjadi rebutan parti-parti bertanding pada pilihan raya negeri kali ini untuk mendapatkan mandat rakyat.

Kelantan menjadi negeri pertama membubarkan DUN pada 22 Jun, diikuti Selangor 23 Jun manakala Pulau Pinang, Kedah dan Terengganu masing-masing pada 28 Jun manakala Negeri Sembilan dibubarkan pada 1 Julai, selepas melengkapkan tempoh penggal lima tahun.

Bagi yang pertama kali mengundi anda boleh semak mengundi di portal SPR KLIK SINI

Siapa kita nak pilih untuk mengundi?

Ada beberapa situasi untuk memilih siapakah calon yang kita nak undi. Ada orang tengok mak dan ayah dia undi apa dan mereka undi mengikut parents mereka.

Yang kedua,, ada juga sesetengah orang yang mengundi kerana mereka obses dengan parti, orang-orang ini mereka tidak peduli siapa calon yang penting mereka undi calon yang bertanding pada parti itu.

Yang ketika ada juga yang undi mengikut calon, jika dia kenal calon dan tahu calon tu memang buat kerja, bantu rakyat dan menjadi suara rakyat jadi mereka memilih untuk undi calon tersebut.

Walaubagimanapun undian adalah rahsia, wakil rakyat ini sesorang yang perlu memainkan peranan untuk membantu sesebuah ekonomi setempat dan membantu rakyat di kawasan masing-masing. Insya-Allah.

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!