5 Sebab Usahawan Perlu Menggunakan Artificial intelligence (Ai) Dalam Kembangkan Bisnes!

Tahun 2024 adalah zaman Ai, usahawan ambil peluang ini untuk explore Ai. Walaupun kos pelaksanaan AI mungkin cabaran untuk sesetengah perniagaan kecil, terdapat banyak penyelesaian AI yang mampu dimiliki dan boleh disesuaikan mengikut keperluan serta belanjawan mereka. Penggunaan Artificial intelligence (Ai) yang sesuai dapat memberikan kelebihan daya saing yang ketara.

Terdapat beberapa sebab penting mengapa usahawan perlu menggunakan AI untuk membangunkan perniagaan mereka:

1. Keupayaan baharu dan peluasan model perniagaan.

Majikan boleh menggunakan AI untuk meluaskan model perniagaan. Apabila data dan analitik digunakan dalam perusahaan, ia membuka peluang baharu untuk perniagaan mengambil bahagian dalam bidang yang berbeza.

Sebagai contoh, syarikat kenderaan autonomi, dengan rim data yang mereka kumpulkan, boleh mengenal pasti aliran hasil baharu yang berkaitan dengan insurans, manakala syarikat insurans boleh menggunakan AI pada stor datanya yang luas untuk masuk ke dalam sistem pengurusan utama.

2. Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik.

Menyampaikan pengalaman pelanggan yang positif sangat penting dalam menjalankan perniagaan, kata Seth Earley, pengarang The AI-Powered Enterprise dan Ketua Pegawai Eksekutif Earley Information Science.

“Kami cuba untuk merangkumkan semua yang kami tahu tentang pelanggan, seperti keperluan, penyelesaian masalah dan persaingan, dan kemudian membentangkan kepada mereka,” kata Earley.

AI boleh melakukan semua itu dan banyak lagi, yang membawa kepada interaksi yang lebih berkesan dan diperibadikan antara organisasi dan pelanggan.

3. Kualiti yang lebih baik dan pengurangan kesilapan manusia.

Pemilik perniagaan boleh menjangkakan pengurangan ralat serta pematuhan yang lebih kukuh kepada piawaian yang ditetapkan apabila mereka menambahkan teknologi AI pada proses, menurut Madhu Bhattacharyya, pengarah urusan dan peneraju global Protiviti’s Enterprise Data and Analytics.

Apabila AI dan pembelajaran mesin disepadukan dengan teknologi seperti RPA, yang mengautomasikan tugasan berasaskan peraturan yang berulang, gabungan itu bukan sahaja mempercepatkan proses dan mengurangkan ralat tetapi juga boleh dilatih untuk memperbaiki dirinya sendiri dan melaksanakan tugas yang lebih kompleks.

Penggunaan AI dalam penyesuaian kewangan, sebagai contoh, akan memberikan hasil tanpa ralat manakala penyesuaian yang sama apabila dikendalikan, walaupun hanya sebahagiannya, oleh pekerja manusia, terdedah kepada kesilapan.

4. Kecekapan dan peningkatan produktiviti.

Peningkatan kecekapan dan produktiviti ialah dua faedah penggunaan AI dalam perniagaan. Teknologi ini mengendalikan tugas pada kadar dan skala yang tidak dapat dipadankan oleh manusia.

Pada masa yang sama, dengan mengalih keluar tugas sedemikian daripada tanggungjawab manusia, AI membenarkan pekerja tersebut beralih kepada tugas bernilai lebih tinggi yang tidak dapat dilakukan oleh teknologi. Ini membolehkan syarikat meminimumkan kos yang berkaitan sambil memaksimumkan bakat modal insan mereka.

5. Peningkatan kepantasan.

AI mendayakan kitaran pembangunan yang lebih pendek dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk beralih daripada reka bentuk kepada pengkomersilan, dan garis masa yang dipendekkan itu seterusnya memberikan pulangan pelaburan atau ROI yang lebih baik dan lebih cepat untuk pembangunan.

Walaupun masih dalam peringkat awal, AI semakin menjadi alat penting untuk usahawan menambah baik operasi, meningkatkan kecekapan dan mencipta peluang baharu untuk perkembangan bisnes.

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!