4 Kelebihan Hijrah Muslim Patut Tahu!

Kita bakal menyambut Tahun Baru Hijrah, atau juga dikenali sebagai Awal Muharram atau juga Maal Hijrah 1446H tak lama lagi.
Tetapi, berapa ramai antara kita yang betul-betul faham tentang makna hijrah dan fadhilatnya?

Jom bersama kita jadikan tahun 1446H ini sebagai satu episod kehidupan terbaik untuk kita.

1. Jaminan Rezeki dan Perlindungan Ilahi.

Hijrah membawa berkat berupa rezeki yang luas dan tempat perlindungan dari Allah SWT, tanpa kekhawatiran di dunia ini atau di akhirat.

2.Penghapusan Dosa dan Janji Syurga.

Dengan berhijrah, dosa-dosa diampuni dan janji masuk syurga disampaikan kepada mereka yang berkorban demi agama Allah SWT.

3. Ganjaran Syurga Bagi Mereka yang Gugur.

Bagi yang gugur dalam keadaan hijrah, Allah SWT menjanjikan pahala syurga yang melimpah ruah sebagai ganjaran yang besar.

4. Kedudukan Tinggi di Sisi Allah.

Hijrah mengangkat kedudukan di sisi Allah SWT, melebihi mereka yang memberi minum orang haji atau memakmurkan masjid, sebagai bukti kejayaan dan keredaan-Nya.

“Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka, lebih besar darjatnya di sisi Allah Dan mereka itulah orang-orang yang mendapat kemenangan. Tuhan mengembirakan mereka dengan rahmat dan keredhaanNya dan syurga-syurga, mereka memperoleh di dalamnya kesenangan yang abadi, mereka kekal di dalamnya. Sesungguhnya Allah pada sisiNya pahala yang besar” – Surah At-Taubah, ayat 20-22

Semoga perkongsian ini bermanfaat, insya-Allah.

Jangan lupa share artikel ini

Related Articles

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!