9 Product Category Marketing Examples to Inspire Your Own

FunnelEvo Marketing Trend 2023 Content Marketing

People want a sense of direction when they’re shopping. They want to see their choices grouped together — whether they’re looking for spoons, granola, or winter coats. Brands make this happen with the product category.

Product category search session for a busy consumer shopping at home

Content Marketing ialah strategi pemasaran yang melibatkan penciptaan dan perkongsian content yang bernilai, relevan dan konsisten untuk menarik dan mengekalkan audience. 

Matlamat utama content marketing adalah untuk memacu tindakan pelanggan dengan mencipta kandungan yang memberikan nilai kepada prospek dan membantu membina hubungan antara brand anda dan pelanggannya.

Content marketing boleh mengambil pelbagai bentuk, termasuk blog, posting di media sosial, video, podcast, infografik dan banyak lagi. Kandungan biasanya tertumpu pada penyediaan maklumat atau hiburan yang berguna kepada penonton, dan bukannya mempromosikan produk atau perkhidmatan secara langsung (soft sell).

Dengan mencipta dan menyiarkan content yang mempunyai value, perniagaan anda boleh dijadikan sebagai peneraju dalam industri yang anda sertai. Secara tidak langsung ia dapat menarik pelanggan baharu dan membina pengikut setia. 

Content marketing sering dilihat sebagai cara yang lebih efektif untuk menarik pelanggan berbanding kaedah pengiklanan tradisional.

Kenapa content marketing penting? 

Sekurang-kurangnya 47% pembeli melihat tiga hingga lima content sebelum buat tindakan berhubung dengan team sales anda.

Jika hanya 1 video anda viral di TikTok masih belum cukup untuk buat prospek trust sebab prospek perlu tengok 5 hingga 7 kali baru mereka percaya. Oleh kerana itu, tidak hairanlah ada sesetengah orang yang buat live setiap hari. Kadang-kadang buat live produk yang sama, cuma nak bagi orang tengok hari-hari. 

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana nak bermula untuk cipta content marketing? 

  1. Tentukan target audience anda

Siapakah target market anda? Di platform mana mereka berada? Anda perlu mengkaji sedikit tentang sasaran anda sebelum anda mula mencipta content marketing. Ini akan membantu anda menyesuaikan content anda mengikut minat dan keperluan mereka.

  1. Tetapkan matlamat anda

Apakah yang anda ingin capai dengan strategi content marketing anda? Adakah anda ingin meningkatkan trafik website, mencipta engagement sosial media atau membina brand awarenes? Menetapkan matlamat khusus akan membantu anda set kejayaan strategi anda.

  1. Tetapkan matlamat anda

Apakah yang anda ingin capai dengan strategi content marketing anda? Adakah anda ingin meningkatkan trafik website, mencipta engagement sosial media atau membina brand awarenes? Menetapkan matlamat khusus akan membantu anda set kejayaan strategi anda.

  1. Pilih format kandungan anda

Tentukan jenis kandungan yang akan bergema dengan khalayak sasaran anda. Ini boleh termasuk siaran blog, video, podcast, infografik, media sosial atau sebarang format lain yang sesuai untuk audience anda.

  1. Planning content

Buat kalender content yang menggariskan topik yang akan anda bincangkan dan bila anda akan publish. Ini akan membantu anda konsisten dengan membuat content dan publish content anda setiap hari.

  1. Cipta Content anda

Jangan tunggu semuanya sempurna. Kegagalan ramai orang adalah apabila mereka menunggu masa yang sesuai. Jadi mula buat content yang selaras dengan matlamat dan audience sasaran anda. Pastikan kandungan anda bernilai, bermaklumat dan menarik.

Akhir sekali, pesanan saya adalah content marketing ini ialah strategi jangka panjang yang memerlukan konsistensi dan kesabaran. Teruskan mencipta content yang memberi value kepada audience sasaran anda, dan anda akan melihat hasil dari semasa ke semasa. Insya Allah, selamat mencuba!

Jangan lupa share artikel ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda.

Nakkan Konsultasi Bisnes PERCUMA? Klik Di Bawah Sekarang!

Semoga blog ini memberi manfaat untuk anda

Jika anda perlukan tips naikkan jualan bisnes, hubungi kami sekarang.

slotjokerufabet

Isi Maklumat Dibawah & Dapatkan Konsultansi Bisnes Percuma

Sila lengkapkan maklumat dibawah

Isikan Maklumat Untuk Anda Hadir Ke Digital Business Award 2021 Ini

Sila Pastikan Maklumat Anda Adalah SAH & TEPAT

Dapatkan Sementara PERCUMA!

(Terhad Untuk 300 Orang Sahaja!)

Isikan maklumat SAH anda dibawah sekarang;